
ARHIEPISCOPIA VADULUI, FELEACULUI ŞI CLUJULUI
PROTOPOPIATUL TURDA
PAROHIA
CÂMPIA TURZII II
Istoria Parohiei Ortodoxe Române Câmpia Turzii II
Parohia Câmpia Turzii II face parte din Arhiepisco-pia Vadului, Feleacului şi Clujului, Protopopiatul Turda.
Comunitatea ortodoxă a luat fiinţă la 31 martie 1924, ca filie a parohiei Agârbiciu (Viişoara), prin stăruinţa ing. Ionel Floaşiu şi a altor localnici.
Parohia s-a înfiinţat la 16 septembrie 1934, iar un an mai târziu l-a primit ca paroh pe preotul Laurenţiu David.
La început slujbele s-au ţinut într-o încăpere a Orfelinatului "Mihai Viteazul" (fostul Conac Paget, devenit mai târziu Staţiune Experimentală Agricolă), transformată în capelă cu hramul Sf. Sofia.
La 30 iulie 1943, într-un cadru festiv, Episcopul Nicolae Colan al Clujului a aşezat piatra de temelie a bisericii parohiale, care avea să fie ctitorită de Societatea "Industria Sârmei" S.A. şi care va purta hramul „Învierea Domnului”. Lucrările au înaintat greu, din cauza războiului. Biserica a fost sfinţită în Duminica Floriilor, la 22 aprilie 1951 de către Vicarul Episcopiei Clujului, Sabin Truţia. Ulterior, sub părtoria preotului paroh Viorel Oprea (1962-1981), s-au continuat lucrările: introducerea gazului-metan, aşezarea ornamentelor exterioare de la intrare, tencuiala exterioară, confecţionarea sobelor, realizarea şi montarea candelabrului, realizarea unui zid de delimitare între biserică şi Casa de Cultură, realizarea gardului împrejmuitor pe latura sudică, schimbarea unei părţi din acoperişul bisericii, etc.
La finalizarea lucrărilor de pictură interioară, în 26 mai 1974, biserica a fost târnosită de către IPS Arhiepiscop Teofil Herineanu al Clujului şi PS Episcop Justinian Chira Maramureşanul, în prezenţa unui sobor de preoţi şi a numeroşi credincioşi.
În timpul păstoriei preotului paroh Baciu Petru (1982-2013) sistemul de antrenare a clopotelor a fost schimbat cu unul electric şi s-a achiziţionat al treilea clopot, iar la începutul anului 2009 s-a înlocuit duşumeaua din biserică şi în locul ei a fost instalat parchet melaminat.
Biserica este construită din cărămidă, după un plan arhitectural de tip triconc, cu dimensiunile de 25 mL x 10 ml x 25 mh. Absidele laterale sunt poligonale, având bolţi semicirculare, iar absida altarului este de tip semicircular nedecroşat. Naosul este prevăzut cu o turlă centrală sub formă de boltă semicirculară susţinută pe tambur. Pe latura sudică se află turnul-clopotniţă, adosat navei, a cărui şarpantă este în formă de calotă, acoperită cu tablă.
Pictura interioară a fost realizată între 1971-1973 de către prof. Coriolan Munteanu din Cluj. Tehnica folosită: ceară de albine.
Cimitirul parohial
Parohia deţine un cimitir în Câmpia Turzii, str. Iancu Jianu f.n., în suprafaţă de 5400 mp, achiziţionat de la Parohia Reformată la 2 octombrie 1937. De asemenea, în zona Staţia 110 deţine în concesiune, alături de Parohiile III, IV şi V, un teren cu destinaţia cimitir.
Activităţi culturale şi filantropice în trecut
Deşi şi-a desfăşurat activitatea în vremuri grele (perioada interbelică, în care parohia s-a organizat şi prima perioadă comunistă, în care a construit biserica), pr. Laurenţiu David a fost un paroh desăvârşit, implicân-du-se cu toată energia în activităţi filantropice. Astfel, la 1 decembrie 1937 a înfiinţat Reuniunea Femeilor Ortodoxe, prin care parohia oferea ajutoare de Crăciun elevilor din familiile sărace, constând în ghete, îmbrăcă-minte şi alimente, precum şi confecţionarea de îmbrăcă-minte din lână pentru soldaţii concentraţi; a strâns aju-toare financiare şi materiale pentru românii refugiaţi din Ardealul de Nord în urma anexării acestei părţi de ţară de către guvernul horthyst; în toamna anului 1940 corul „Şoimii Carpaţilor” al Societăţii „Industria Sârmei”, care activa şi la capela parohiei, s-a implicat activ în susţinerea cauzei româneşti mergând seara pe Dealul Feleacului (Cluj) şi cântând cântece patriotice.
În 1972 a luat fiinţă corul parohial, sub bagheta dirijorului turdean Iosif Crihălmeanu. Corul s-a perfecţionat în câţiva ani, ajungând să susţină concerte la biserici şi pe scene din toată Transilvania.
Profilul actual al parohiei
Parohia numără astăzi 2982 suflete. Preot paroh este pr. Daniel Nicolae Vălean, preot slujitor este pr. Aurelian Cherecheş, cântăreţ bisericesc şi dirijor de cor este Petre Roşca, paraclisier Ioan Târnăvean jr. şi epitrop Ioan Popa.
Programul slujbelor este unul zilnic. La fiecare două săptămâni se desfăşoară activităţi catehetice constând în prezentări ppt şi discuţii pe diferite teme biblice, istorice sau morale. De asemenea, se întreprind pelerinaje, iar corul continuă tradiţionalele schimburi de experienţă peste tot prin ţară.
Copiii sunt implicaţi în serbări şi evenimente artistice, iar în Postul Naşterii Domnului, în baza unui parteneriat cu şcoala, se organizează campania „Cutia de pantofi”, în care persoanele nevoiaşe din municipiu sunt sprijinite cu alimente, îmbrăcăminte, jucării, etc. La nivelul parohiei funcţionează grupul de implicare socială "Tinerii Voluntari", ai cărui membri au vârste cuprinse între 13-25 ani.
În colaborare cu Serviciul Cultural al Primăriei Câmpia Turzii, în biserica parohială se desfăşoară perio-dic evenimente cultural-religioase la care sunt invitaţi artişti şi personalităţi de seamă. În fiecare an, în jurul datei de 30 iulie, este adusă o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni care marchează aniversarea zidirii bisericii, începutul Postului Adormirii Maicii Domnului şi calitatea Născătoarei de Dumnezeu de protectoare a municipiului Câmpia Turzii.
Parohia este implicată în construirea şi administrarea unui cămin pentru persoanele vârstnice, care va avea o capacitate de 100 locuri.




Harta Parohiei Câmpia Turzii II, cu arondările
pe consilieri parohiali.
